
Och vad är egentligen skillnaden mellan rollerna Business Analyst och Projektledare? Kan samma person ha båda rollerna i ett och samma uppdrag? Det händer ju ganska ofta, men finns det risker med det?
En Business Analysts främsta uppgift är att skapa tydlighet i komplexa situationer och förståelse för behov inom en organisation. Fokuset kan vara både horisontellt och vertikalt, såsom mellan ledning och organisation, eller mellan organisationens behov och de tekniska funktionerna i de interna systemen.
Ibland kallas rollen BusinessAnalyst, ibland Produktägare eller Kravanalytiker. Men det gemensamma är att man skapar tydlighet för en organisations behov, man tolkar och eliminerar missförstånd mellan två eller fler funktioner.
I ett projekt ligger en Business Analysts fokus på att leverera mot målgruppens faktiska behov och översätta dem till krav. En Business Analyst kan därför ifrågasätta innehållet i leveransbeslutet och arbeta med sina målgrupper för att förfina och förbättra beslutet, både innan och under projektets gång – vid behov. En Projektledares främsta uppgift är att leverera ett projekt med hjälp av sitt team, inom budget och på avtalad tid, helt i enlighet med projektets beställning.
Målgruppen för en Business Analyst är inte samma som för Projektledaren, som är de som ska leverera projektet. En Business Analysts målgrupp de som ska använda leveransen.
Med hjälp av sitt helhetstänk och helikopterperspektiv kan självklart en erfaren Business Analyst även vara en duktig Projektledare. Samma sak gäller såklart en erfaren Projektledare, då de ser leveransen i ett större perspektiv och hanterar och förstår behov och krav väl.
Den stora skillnaden mellan rollerna är helt enkelt deras fokus och målgrupp. Denna skillnad är också risken med att ha samma person i båda rollerna i ett och samma projekt. Prioriteringar kan komma i konflikt.
Uppdraget blir helt enkelt för stort, att både skapa tydlighet i komplexa situationer och förståelse för krav och behov inom en organisation och samtidigt ansvara för att leverera projektet inom budget, på avtalad tid och helt i enlighet med beställning. Det går förstås, med det krävs stark disciplin och en hel del erfarenhet i bagaget för att lyckas.
I mindre projekt är risken inte lika stor. Men det kräver fortfarande en person som vet när de olika ”hattarna” ska bäras. Personligheter, erfarenhet och relationer till intressenter kan leda till ett starkare fokus på den ena eller andra rollen. Båda rollerna är däremot lika viktiga för att leverera ett projekt med hög kvalitet och två personer i samarbete är därför alltid att föredra.
Åsa Fröjd, Senior Business Analyst